Speluitleg

Uitleg van voetgolf

Duur :  1uur of 2 uur speeltijd. ( 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn ).

Schoenen : Sportschoenen, sneakers ( geen voetbalschoenen met noppen toegestaan )

Voetgolf is een combinatie van een onderdeel uit de voetbalsport, namelijk traptechniek, en het baaninzicht van golf, oftewel coursemanagement. De spelregels van golf zijn hoofdzakelijk van toepassing bij voetgolf. Op alle holes wordt afgetrapt vanaf een blauwe kunststof grasmat. Het is dus de bedoeling om in zo weinig mogelijk trappen de bal vanaf de kunststof grasmat in de hole te krijgen.

Deze baan is volledig geprepareerd voor deze sport. De hindernissen in de baan zijn veelal natuurlijk en overgenomen van de golfsport, zoals bunkers, heuvels en verschillende grashoogtes. Er wordt gespeeld met een lederen voetbal (vijfje) met keuze uit verschillende gewichtsklassen (420/360/290 gram). Hoe korter het gras hoe sneller de bal na een trap (uit)rolt. De baan wordt hetzelfde geprepareerd als een golfbaan. De ideale richting naar de vlag is bij de aftrap duidelijk te zien door de kort gemaaide strook die loopt van de blauwe kunststof afstapmat tot naar de vlag. Wanneer men afwijkt met de trap komt de bal in hogere tot zeer hoog gras (ook wel rough genoemd). Dus iemand met een goede traptechniek die ook nog een duidelijke lijn uitstippelt hoe hij in zo weinig mogelijk trappen in de hole ligt, zal een betere score realiseren dan spelers die hard willen trappen en veel afstand willen maken.

Lees ook aandachtig de spelregels door, zodat je als je de baan ingaat niet voor verrassingen komt te staan. Ons doel is de bewerkstelliging en ontwikkeling van deze sport. Een verslavend effect, of er nu goed of slecht gespeeld is, men wil weer terug de baan in.

Spelregels voor Voetgolf

 • Bij aanvang verruilt men de scorekaarten met uw medespeler(s). U bent de scheidsrechter van uw medespeler en noteert de score op elke hole en telt ze na afloop bij op.
 •  Op elke hole wordt er UITSLUITEND afgetrapt vanaf een blauwe kunstgras mat. De volgorde is vrij. Loop pas weg bij de aftrapmat totdat iedereen van jouw flight ( groepje ) heeft afgetrapt. Loop na de aftrap niet verder dan de bal die het verste van de vlag ligt en speel deze. Dus altijd de bal spelen die het verste van de hole verwijderd is. Op de green mag men de bal afmaken.
 • De volgorde van aan de beurt zijn in de baan is altijd degene die het verste van de vlag ligt. Loop nooit direct achter je gespeelde bal aan maar wacht altijd totdat de verste bal van de vlag gespeeld is tot dat je bij je eigen bal komt.
 • Ligt de bal in een bunker dan mag men alleen uit stand trappen. Bij verlaten de bunker aanharken ( indien aanwezig ).
 • WITTE PAALTJES: Wanneer een bal buiten de witte paaltjes getrapt wordt ligt de bal buiten het speelveld. Je plaatst de bak terug op de plek waar de laatste trap gedaan is. Je noteert een straftrap.
 • RODE PAALTJES: Wanneer een bal buiten de rode paaltjes getrapt wordt ligt de bal ook buiten het speelveld.  Je plaatst de bal terug in het veld, waar de bal buiten de baan is gegaan, maximaal 2 stappen in het veld maar niet dichter bij de vlag. Je noteert een straftrap.
 • Je mag UITSLUITEND een bal oppakken wanneer er een bal in de speelrichting ligt die niet of bijna niet te ontwijken is bij een trap. Markeer de bal voordat deze wordt opgenomen.
 • ALTIJD de bal spelen zoals hij ligt. Dus ook als de bal tegen een afrastering, boom of in/tegen een hindernis ligt.
 • Raakt men een andere bal, wordt ALLEEN de geraakte bal terug geplaatst. Geen straftrap.
 • De vlag mag er niet uitgenomen worden.
 • Bij meer dan 8 trappen wordt de bal opgenomen en een 9 op de scorekaart genoteerd.

De volgende voorschriften gelden op de baan en het park.

 • Ga nooit de baan in voordat u een baanpermissie en een starttijd heeft.
 • Niet op, in of over de hindernissen lopen of klimmen.
 • Geen glazen flessen en/of alcoholische dranken in de baan meenemen.
 • Zorg dat anderen geen overlast van jou hebben.
 • Altijd de aanwijzingen van het personeel opvolgen.
IMG_0173
IMG_6070
IMG_6047
IMG_6051
IMG_5963
IMG_6052-2
previous arrow
next arrow
IMG_0173
IMG_6070
IMG_6047
IMG_6051
IMG_5963
IMG_6052-2
previous arrow
next arrow
Translate »